Αναζητούνται Αστυνομικοί να προστατεύσουν τους πολίτες

 

Θεσσαλονίκη 30/1/2019

 αρ.πρωτ. 5/2019

Αναζητούνται Αστυνομικοί να προστατεύσουν τους πολίτες

 

 

Εγκληματική η αδιαφορία της Ηγεσίας για την αυξανόμενη εγκληματικότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η αλόγιστη χρήση των συναδέλφων σε φυλάξεις κτηρίων, καθώς

και σε οικίες επισήμων προσώπων, φυλάξεις οι οποίες εν μία νυκτί βαπτίζονται σε στόχους χωρίς καμία αξιολόγηση και με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας να αποστέλλονται περίπατο, έχουν εξαφανίσει τους αστυνομικούς από το πεζοδρόμιο. Αποτέλεσμα αυτού  δε, η δημιουργία κενού στην προστασία της κοινωνίας και η  ταυτόχρονη μετατροπή  της Ελληνικής Αστυνομίας σε μία υπηρεσία φύλαξης για λίγους και προνομιούχους.

Οι πλέον μάχιμες υπηρεσίες όπως οι Ο.Π.Κ.Ε., καθώς οι ομάδες  Ζ και ΔΙ.ΑΣ. οι οποίες έχουν ως αποστολή την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, τοποθετούνται ως στατικοί κώνοι, βυθισμένοι στην πλήρη αδράνεια. Την ίδια ώρα η εικόνα στα Αστυνομικά Τμήματα και στα Τμήματα Ασφαλείας, τα οποία ταλανίζονται από την υποστελέχωση και τα πάρεργα, είναι αποκαρδιωτική.

Συνέπεια δε των παραπάνω οι κλοπές και οι διαρρήξεις να αυξάνονται καθημερινά πλην όμως οι  αρμόδιοι να κωφεύουν επιδεικτικά, έχοντας ως μόνη έννοια τη διατήρηση της θέσης τους εν’ όψη των επερχόμενων κρίσεων στο Σώμα. Η προσμονή όμως των κρίσεων και η δίψα για δόξα κάνουν την φυσική μας ηγεσία να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια και στις πλάτες των συναδέλφων, αφού μέσα από διαταγές τις οποίες εκδίδει καθημερινά, είναι πλέον πασιφανές πως οι αστυνομικοί αντιμετωπίζονται ως αριθμοί και άψυχα όντα. Και αυτό γιατί ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει για την ασφάλειά τους, την οικογενειακή τους γαλήνη, τον εξοπλισμό τους και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να βελτιώσει την καθημερινότητά τους, ώστε να μπορούν και αυτοί με τη σειρά τους να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους.

Αντί λοιπόν ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού με ορθολογική χρήση των αστυνομικών δυνάμεων για την αστυνόμευση της κοινωνίας, επιχειρείται μία πρωτοφανής κατασπατάληση αυτών, δια πάσα νόσο, σε συνδυασμό πάντα με το κυνήγι των πολυπόθητων στατιστικών, ώστε να επιτευχθεί η παραμονή στον θώκο της εξουσίας

     Πλείστα είναι τα παραδείγματα αυτά καθημερινώς, όπως τα περιβόητα Σ.Τ.Ε.Κ. του απαρχαιωμένου σχεδίου Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ, όπου οι συνάδελφοι καλούνται ακόμη και με πολικές θερμοκρασίες ή με βροχόπτωση να διενεργούν ελέγχους, στατικοί και εκτεθειμένοι τόσο σε ακραία καιρικά φαινόμενα όσο και σε πάσης φύσεως κίνδυνο. Ακόμη και η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. η οποία μέσα από την καθημερινά  της μάχη  με την εγκληματικότητα, αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε από την ελληνική κοινωνία, χρησιμοποιείται ευκαιριακά για να αντιμετωπίζει οργισμένους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να γίνεται κόκκινο πανί, μα ταυτόχρονα και ο σάκος εκτόνωσής τους, γεγονότα επικίνδυνα για την σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων.

            Εν έτη 2019 είναι αδιανόητο η Ελληνική Αστυνομία να χρησιμοποιείται ως πολυεργαλείο προσωπικών φιλοδοξιών με το πολιτικό κόστος να δίνει πάντα το τέμπο της λειτουργίας της. Τα σημεία των καιρών επιτάσσουν να κοπεί επιτέλους ο ομφάλιος λώρος μεταξύ πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, ώστε να μπορεί η κοινωνία να νιώσει ασφαλής ,αφού πρωτίστως ασφαλείς θα είναι οι ίδιοι οι αστυνομικοί για να μπορούν να επιτελέσουν το καθήκον τους.

 

            Η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας καλεί την πολιτική και φυσική ηγεσία να δώσουν ένα τέλος στις απαρχαιωμένες και πελατιακές μεθόδους αστυνόμευσης, έτσι ώστε μέσα από βαθιές και σύγχρονες τομές να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν το μέγιστο αγαθό της ασφάλειας.

 

Για το Δ.Σ.